Genel / Okuduklarım

İyi Hissetmek

Dr. David Burns’un iyi hissetmek kitabı, en son okuduğum başucu kitaplarımdan biri. Dün akşam da son satırlarını okuyup, sonlandırdım kendisini. Sizler ile de paylaşsam iyi olur diye düşündüm. Belki ara sıra vuran depresif ruh halleri ile, günlük yaşamın stresi ile ,ara ara gelen öfke hisleri ile başetmenize yardımcı olur.

İyi Hissetmek yeni duygu durum terapisi kitabı bilişsel terapiyi anlatan bir kitap. İlaç kullanmadan, bilişsel taktikler ile duygu durum bozukluklarının düzeltilebileceğini anlatıyor. Depresif ruh halinin sonlandırılabileceğini anlatıyor. Dr. Burns bilişsel terapiyi; hastalarının hayatlarından ve tedavi yöntemlerinden örneklendirerek açıklıyor. Günlük hayatta ara ara hissedilen; haksızlık duygusu, öfke halleri ve depresyon ile başedebilmek için bu kitabı klavuz olarak kullanabilirsiniz. Dr. Burns ağır vakalarında da bu kitapta yazılan terapi yöntemlerini uyguladığını söylüyor lakin ben gündelik hayatımda duyduğum, beni üzen hissiyatlar ve gündelik hayatımın stresi için bu yöntemleri kullandım. Hayatımın çerez temizliği için kullandım diyebilirim 🙂

Ağır depresyon hallerine iyi gelir mi gelmez mi açıkçası bu konu hakkında peşin hüküm veremem; lakin benim sorun yaptığım meselelere çok iyi geldiğini söyleyebilirim.Örneğin; İş hayatında, akrabalarım ile, arkadaşlarım ile yaşadığım stres zamanlarında Dr. Burns’un çift sütun tekniğini uyguladım. Dr. Burns’a göre yaşadığımız duygu bozukluklarının temeli,çapraşık ve yersiz düşüncelerimizdir. Düşüncelerimiz ne kadar gerçeklikten ve mantıklı olmaktan uzaklaşırsa, duygularımız o denli bozulmaktadır. Duygularımız düşüncelerimizi değil, düşüncelerimiz duygularımızı şekillendirmektedir. Sürekli kendinize haksızlığa uğradığınızı söyler ve böyle düşünürseniz bir zaman sonra düşünceleriniz duygunuz haline gelecek ve depresif hissetmenize neden olacaktır.

İşyerinde bir ufak atışma mı yaşadınız ? Hemen bir küçük kağıt alıp çift sütun tekniğini uygulayın. Bir tarafa beyninizin size söylediği, gerçeklikten oldukça uzak öfke dolu düşünceleri yazın. Diğer tarafına ise gerçeğe yakın ve asıl olan düşünceleri yazın. Her düşüncenin yanına ise o düşüncenin oluşturduğu üzüntü halini derecelendirerek yazın. Tekniği uyguladıktan sonra göreceksiniz ki; sizi üzen aslında gerçek dışı olan çapraşık düşüncelerinizdir. Sizi asla dışarıdan bir etken üzemez, sizi ancak ve ancak kendi düşünceleriniz üzer. Biraz sakinleşmeyi deneyip, yazıya döktüğünüzde düşüncelerinizin ne denli çapraşık ve sizi yanıltıcı olduğunu da göreceksiniz. Örneğin; bir işi kötü yaptığınızda patronunuz size beceriksiz, bir işi de düzgün yap dedi ve sizde çok üzüldünüz, kendinizi hayatta hiçbir şey başaramamış gibi hissettiniz. Bu teknik ile hayatta başarabildiğiniz şeyleri sıralayacak ve aslında bu duyguların çarptırılmış düşüncelerden kaynaklandığını birebir deneyimleyeceksiniz.

Kitabın içeriğinde birçok bilişsel terapi yöntemi mevcut. Her kişi için her duygu durumu için ayrı ayrı bilişsel terapi yöntemleri var. Bir pskiyatri uzmanı olan Dr. Burns ilaç ile tedavi olmaya çalışan hastaları ile bu terapi yöntemi ile tedavi olan hastalarını karşılaştırmayı da ihmal etmiyor. Her bir detayı grafiklerle anlatıyor.

Benim için harika bir başucu kitabı oldu. Ağır ağır yöntemleri deneyerek uygulamaya ve hayatıma uyarlamaya çalıştım. Dr. Burns’a göre çapraşık duyguları oluşturan çapraşık düşüncelerin tanımları da mevcut. Falcılık, zihin okuma, olumluyu geçersiz kılma, olumsuza odaklanma gibi. Kitabın içine daldıkça nerede, ne hata yaptığınızın daha net farkına varabileceksiniz. Elinizde kurşun kalem ile okumanız gereken, içeriğinde bolca anket ve sütun olan bir uygulama kitabıdır.

Şimdilik sadece çift sütun tekniğini deneyimlemeye çalıştım. Kitabı okudum ve kenara attım olmayacak, ihtiyacım oldukça ara ara elime alıp terapi yöntemlerini uygulayacağım. Deneyimledikçe de yazmaya özen göstereceğim. Yöntemler birbirine benzemektedir, anladıkça kolay gelecektir. Okumak isteyenlere tavsiye ederim. Bu tarz kitapları sadece psikoloji ile ilgilenenlerin okuduğu zannedilmemeli ,günlük hayatta hepimizin mutlu ve huzurlu hissetmeye ihtiyacı var ve bu yöntemler ile kendi kendimize yardımcı olabiliriz.

Yazar

ferhanaydemir96@gmail.com
2018 yılında Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldum. Avukatım, bilişim ve hukuk alanlarında çalışmaktayım. Bu siteyi mesleki alanda öğrendiklerimi paylaşmanın yanında, okuduğum kitapları , gezdiğim yerleri, izlediğim filmleri, bilgimin ve görgümün kazanımlarını paylaşmak için açtım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ek İş Olanakları

20 Eylül 2021